Tuotetestaajan vinkit - Näin merinovilla toimii

North Outdoorin tuotetestaaja Noora Peteri suuntasi jo toista kertaa Etelämantereelle töihin ja laittoi samalla merinovillavaatteet happotestiin. Ääriolosuhteissa merinovillan parhaat puolet tulevat loistavasti esille. Lue Nooran mielenkiintoiset reissuvaatevinkit ja testin tulokset!

noora-peteri-melontaopas-northoutdootReissu Etelämantereelle on Noora Peterille jo toinen. Työmatkan kohokohta oli ylennys apuoppaasta johtavaksi oppaaksi. Ylennys toi mukanaan mukavasti haastetta. Noora kiittelee tiimiään, joka koostui huippuammattilaisista.

1. Valitse tuotteet tarpeen mukaan

Melontaopas ja ammattiseikkailija Noora Peteri vietti jo toisen talvensa Etelämantereella tutkimusristeilyaluksella. Vaatteet on valittava reissulle tarkasti, sillä mitään uutta ei 6 viikon reissun aikana voi ostaa. Tilaa on kompaktisti ja vaatteiden on oltava monikäyttöisiä.

Kokenut reissaaja Noora peräänkuuluttaa huolellisen valinnan ja pakkauksen merkitystä: “Koetan aina valita vaatteet niin, että ne toimivat monessa eri tilanteessa ja mahdollisimman hyvin jokaisessa aktiviteetissa. Tilaa on rajatusti pienissä laivahyteissä, joten paljoa ei voi mukaan ottaa”.

Noora on huolellinen pakkaaja muutenkin. Hän on tottunut tilanteisiin, joissa kaikkeen pitää varautua etukäteen. “Etelämantereelle pakatessa koitan minimoida kaiken turhan. Vaatteita on turha pakata mukaan enempää kuin tarve. Tiettyjä asioita pakkaan extra-kappaleen mukaan, kuten aurinkorasvan ja aurinkolasit. Näitä voi olla vaikea löytää syrjäisiltä paikoilta”.

tuotetestaajan-vinkit-norhtoutdoorVaikka Etelämantereella ei ole ihmisasutusta juurikaan, niin elämää siellä on senkin edestä! Alueella on erilaisia pingviinejä, lintuja, hylkeitä ja valaita. Noora mietti joka päivä, kuinka onnekas hän on, kun sai todistaa jotain niin upeaa. Se veti monesti sanattomaksi.

2. Merinovillavaatteet raikastuvat tuulettamalla

Vaatteiden pesu on monesti reissussa suurin haaste. Näin myös Nooralla. Merinovillavaatteiden etu on vesipesun vähäinen tarve, koska merinovaatteet raikastuvat tuulettamalla. Tuuletus vie mennessään jopa hien ja savun hajun. Näin vaatteet pysyvät reissussa pesemättä käyttökelpoisina viikkokausia. 

“Otin 6 viikon reissulle mukaan kaksi aluskerrastoa, kaksi välikerrosta ja lisäksi vielä jotain extraa kylmimpien päivien varalle. Näin pystyin tarvittaessa pesemään tai tuulettamaan vaatteita silloin tällöin. Voi kuulostaa hurjalta, mutta olen kyllä mennyt monesti kuukauden ilman vaatteiden pesua tai kummempaa tuuletusta samoilla vaatteilla. Onneksi on merinoa!”.

noora-peteri-etelämanner-northoutdoorNiinä päivinä kun olosuhteet sen sallivat melomisen,  Noora on kuin pieni lapsi karkkikaupassa: yhtä hymyä. Etelämanner on maaginen paikka. Koko paikka on jäätiköiden ympäröimä, ja alueella on isoja jäälohkareita sekä paljon eläimiä.

3. Panosta matkustusvaatteisiin ja mukavuuteen

Merinovaatteet ovat matkustaessa käteviä, koska ne ovat niin monikäyttöisiä. Ne hengittävät hyvin ja säätelevät lämpöä hyvin. Lapista Etelämantereelle matkustus ottaa keskimäärin 5–6 lentoa. Merinovaatteet eivät ala haista herkästi, vaikka vaatteita pitää päällä lennosta toiseen”, kertoo Noora.

Merinovillavaatteet soveltuvat erityisen hyvin matkustamiseen ja hetkiin reissuissa, kun vaatteita ei pääse vaihtamaan. Lämpöä tasaavan ominaisuuden ansiosta olo on aina mukava ja sopivan lämmin. Siisteydestäkään ei tarvitse huolia. Merinovaatteet eivät rypisty helposti. Kaksi seikkaa merinovillavaatteissa on Nooran mielestä ylitse muiden: “Parhaat ominaisuudet ovat kuitenkin mukavuus ja pehmeys!”

etelämanner-northoutdoorKoska pesu ja jopa tuulettaminen on usein risteilyalueella lähes mahdotonta, saavat Nooran merinovaatteet reissun jälkeen aina hemmottelua, eli tuuletusta ja taukoa pesusta. Tarvittaessa hän myös huoltaa nyppyyntyneet vaatteet.

4. Satsaa laatuun - luota merinovillaan

Merinovilla on syystäkin monen seikkailijan ja extreme-matkaajan valinta. Merinovillan hyödyt ovat ylivertaiset. Ero muihin materiaaleihin vain korostuu ääriolosuhteissa. Näin kokee myös Noora.

“Ääriolosuhteissa työskennellessä on tärkeää, että pystyn luottamaan varusteisiini. On ollut jo pitkään selvää, että villa ja etenkin merinovilla on ihan ehdoton ykkönen kun ollaan pitkään kylmissä olosuhteissa”. 

North Outdoorin merinovillavaatteet on suunniteltu aktiiviseen elämään. Hyvät leikkaukset ja taatusti mukava istuvuus ovat suunnittelun kulmakiviä. Lopputulos on täydellinen, kun saa unohtaa vaatteet ja vain keskittyä mieleiseen tekemiseen kelillä millä hyvänsä. 

“Kyllähän vaatteet on erittäin tärkeä juttu omassa tekemisessä. Jos kerrastot eivät ole kuivapuvun alla kohdallaan, niin siinä on aika ikävä kylmissään tehdä töitä. Alus- ja välikerrosten täytyy siirtää kosteutta ja hengittää hyvin , sillä kuivapuku itsessään ei hengitä mahdottomasti. Monesti käy myös niin, että melontaoppaana joudun olemaan hieman turhan pitkään sisätiloissa kaikki varusteet päällä ennen kuin pääsen raikkaaseen ulkoilmaan, joka taas johtaa siihen, että ehtii alkaa hikoilla. Silloin on tärkeää, että alla on vaatetta, joka lämmittää vaikka se pääsisi hiestä kostumaan”.

Kun varusteet ovat kunnossa, on mielikin parempi. Näin kokee myös Noora: “Tottakai myös mukavuus ja miltä vaatteet tuntuvat ihoa vasten, vaikuttavat tekemiseen. Merinovillan antibakteerisuus lisää mukavuutta, koska kerrastot eivät ala haisemaan niin herkästi”.

etelämanner-northoutdoorNoora kokee, että työskentely melontaoppaana ääriolosuhteissa on opettavaista, upeaa ja jännittävää sekä usein aivan taianomaista.

5. Nämä Nooralla oli mukana

Noora päivitti reissua varten aluskerraston Sensitive-merinokerrastoon. Aiemmin käytössä ollut Intense pro oli ollut Etelämantereen reissuun ajoittain liian ohut.

“Nyt käytössä oli ensimmäisä kertaa Sensitive 225 -merinokerrasto. Nämä ovat nyt ensimmäisen reissun jälkeen vakuuttaneet! Eron huomaa paksuudessa. Eivät kuulla läpi. Ovat sen verran paksummat, että välillä käytin jaloissa pelkästään Sensitive 225 aluskerraston housuja. Lisää lämpöä sain, kun laitoin päälle Arctic-sarjan merinoshortsit, jotka olivat mukana myös viimeksi”.

“Sensitive ei turhaan ole kehuttu mallisto. Aluskerrasto on kyllä ollut ihan timanttinen!  Tämä on just sitä mitä kaipasin. Ei liian ohut eikä kutita -  ei sitten yhtään. En keksi mitään parannettavaa tähän aluskerrastoon. On ihan järkyttävän mukava päällä ja toimii. En usko, että lähden tästä vaihtamaan mihinkään kovin helposti”.

Kerrospukeutuminen on Noorallekin tuttu tapa lisätä lämpöä: “Kylmempinä päivinä lisäsin jalkoihin jo viime kerralla mukana olleet Arctic-sarjan välikerraston merinohousut tai uudet All day 250 merinofleecehousut”.

etelämanner-noora-peteri-northoutdoor

“Olin kuullut merinofleecestä kehuja, ja täytyy kyllä sanoa että ei näitä ole kehuttu turhaan! Todella lämpimiä ja niiiin mukavia päällä. Käytin tarvittaessa merinofleecehousuja ja paitaa sekä -liiviä lisälämmikkeenä. Nämä kaikki toimivat niin arjessa kuin ulkona liikkuessa. Merinofleecetuotteet ovat erittäin lämpimiä, mutta hengittävät kuitenkin, jos esimerkiksi matkustaa nämä päällä. Legginsit ovat olleet minulla lähinnä arkikäytössä, mutta ovat hyvät varalta mukana, sillä niitä pystyy käyttämään myös välikerrastohousuina tarpeen tullen”.

Tyypillinen setti Nooralle oli tällainen yhdistelmä (alimmasta kerroksest ylimpään): Intense Pro 180 t-paita, Sensitive-aluskerrasto ja Arctic-välikerrasto. Lisälämmikkeenä toimivat All day 250 merinofleecepaita tai -liivi. Noora valitsi enimmäkseen kauluksettomia ja huputtomia yläosia, koska kokemus on opettanut, että ne toimivat parhaiten kuivapuvun alla. 

North Outdoorilta löytyy tuotteita päästä varpaisiin. Nooran suosikkivalinta sukista oli Basic 60 -sukat: “Jaloissa käytin yllättäen pelkkiä Basic 60 -merinosukkia. Aiemmin olen käyttänyt näiden päällä vielä paksumpia sukkia, mutta tällä reissulla ilmasto saattoi olla lämpimämpi. Jostain syystä en missään vaiheessa palellut vaikka käytin yksistään näitä. Asusteista käytössä oli Arctic-sarjan tuubihuivi, ja päätä lämmittämässä Active-sarjan jo aiemmin mukana ollut merinopipo. ”.

“Tällä reissulla pääsin myös testaamaan merinoalusvaatteita. Merinobokserit toivat mukavasti lisälämpöä!”

etelämanner-jäätikkö-northoutdoorNoora kertoo, että äärioloissa oppii lukemaan, aistimaan ja kunnioittamaan luontoa. Sen voima on niin suuri, että sille ei ihminen mahda mitään.

6. Merinovillaiset alusvaatteet merinokerraston alle

Noora on jo pitkään halunnut siirtyä merinovillaan myös alusvaatteissa, niiden antibakteerisuuden ja hengittävyyden vuoksi. Reissussa testissä oli All day 150 -toppi ja -hipsterit. Isoimmat hyödyt merinoalusvaatteissa ovat hengittävyys, kosteudensiirto, pehmeys ja antibakteerisuus. Merinovillaisia alusvaatteita käyttämällä saa myös merinokerrastosta kaikki tehot irti, kun ihoa vasten on pelkkää merinovillaa.

Noora kokee, että merinovilla on muutenkin naisten alusvaatteisiin täydellinen materiaali. “Tämä on ehkä aika arkaluontoinen tai yksityinen aihe, minkä vuoksi siitä varmaan ei ole niin paljoa varmaan puhuttu. Itselläni on erittäin herkkä iho - ihan noin ylipäätänsäkin. Mutta etenkin siellä, ja uskon että monilla naisilla on”.

Noora kertaa, että huono materiaali alusvaatteissa voi aiheuttaa sisäänpäin kasvavia karvoja ja tulehduksia. “Merinovilla on mukava iholla, ja sopii luonnollisuutensa vuoksi hyvin herkälle iholle. Olen itse tykännyt tosi paljon ja uskonkin, että tulevaisuudessa myös omat alusvaatteet tulevat päivittymään lähinnä merinovillaisiin”. 

noora-peteri-northoutdoorNoora nautti reissussa erityisesti valaiden bongailusta. Vastaan tuli miekkavalaita, lahtivalaita ja ryhävalaita: “Se on aika hurja tunne kun noin 15 metriä pitkä, eli noin perus bussin mittainen, ja painoltaan n. 30–40 tonnin  kokoinen ryhävalas ui vierestä”

7. Täsmävinkit extreme-matkaajalle

Nooralla on selvät sävelet sen suhteen, miten neuvoisi muita, jotka haaveilevat extreme-matkoista: “Laatuun kannattaa panostaa! Mikään ei harmita yhtä paljon kuin se, että varusteet ei toimi niin kuin niiden kuuluisi. Täytyy kuitenkin muistaa, että varusteita ja vaatteita täytyy huoltaa säännöllisesti, jotta ne kestävät pitkään”.

Tarvittavien vaatteiden määrää voi olla haastavaa arvioida, kun reissaa ensimmäisiä kertoja. Kokemuksen myötä syntyy hyvä näppituntuma siihen, miten paljon merinovillavaatteita tarvitaan. Tai tarkemmin ottaen, miten vähän. 

“Monesti sitä pärjää paljon vähemmällä kuin luulee. Teen jokaiselle reissulle listan siitä, mitä pakkaan mukaan. Sitten reissun aikana tai jälkeen käyn läpi, mikä oli oikeasti tarpeellista, mikä oli turhaa ja mikä sellaista, että olisin mahdollisesti pärjännyt ilmankin. Koetan jo reissun aikana laittaa ylös, jos jotain puuttuu ja mikä olisi ollut tarpeellista olla mukana”.

Noora summaa North Outdoor -merinovillavaatteiden laadun näin: “Omaan tekemiseen, missä ei niin älyttömästi hikoilla, mutta ollaan paljon kylmissä olosuhteissa - merinovilla voittaa kaiken mennen tullen. Niin kuin olen jo paljon ylistänyt merinovillan ominaisuuksia: siirtää hyvin kosteutta ja pitää lämpimänä vaikka olisi kostea, ei kuitenkaan ala haisemaan vaikka kostuisi. Hengittävyys ja mukavuus. Ja tottakai ekologisuus, sillä näitä ei tarvitse olla pesemässä kokoajan!”. 

northoutdoor-etelämannerJäätiköiltä puhaltavat katabaattiset tuulet ovat asia, mitä ei voi aina ennakoida. Turvallisuus on tärkeää, ja oppaat tarkkailevat koko ajan vuorovesiä, tuulta, aaltoja sekä maininkia. Tuuli voi yltyä myrskylukemiin hyvin yhtäkkiä ja se voi koitua vaaraksi niin kokeneelle kuin kokemattomalle melojalle.