Kaisa Mäkäräinen luottaa merinovillaan — myös Grönlannissa

Ampumahiihtolegenda Kaisa Mäkäräinen seikkaili Grönlannin henkeäsalpaavissa maisemissa muiden julkisuuden henkilöiden kanssa Arktinen Retkikunta -televisiosarjassa. Vaihtelevissa olosuhteissa North Outdoorin merinovillavaatteet osoittivat toimintakykynsä ja pitivät Mäkäräisen kuivana ja lämpimänä – sekä matkalaukun kevyenä.

Kaisa Mäkäräinen GrönlannissaKaisa Mäkäräisellä oli Grönlannissa mukana muun muassa North Outdoorin Intense Pro-välikerros.   

Aurinko porottaa ja pilvenpiirtäjien korkuiset jäävuoret sulavat silmissä. Hikipisarat valuvat ohimoilla, kun suomalaisista julkisuuden henkilöistä koostuva retkikunta tarpoo lumisohjossa jääkarhujen jalanjäljissä. Tv-ruudulle välittyy sekä kaunis että kammottava tunnelma.

Arktinen Retkikunta -sarjan tarkoituksena on osoittaa konkreettisesti, kuinka vakava asia ilmastonmuutos todella on. Ja siksi Kaisa Mäkäräinen ja muut mediapersoonat saivat kutsun lähteä Grönlantiin selostamaan kotikatsomoille, millaisia huomioita he matkan aikana tekivät ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

“Luonto Grönlannissa oli upeaa, mutta katoavaista. Jäätiköiden sulamisen näki ja kuuli. Siellä oli porukalla koko ajan kengät märkänä, koska vain yhtenä yönä oli pakkasta. En olisi ikinä uskonut, että vain ohut merinokerrasto riittäisi”, Mäkäräinen muistelee toukokuussa 2022 tehdyn matkan olosuhteita.

Kaisa Mäkäräinen GrönlannissaSääolosuhteet olivat matkan aikana vaihtelevat ja yllättävän lämpimät. Aurinkolasit, aurinkovoide ja hengittävät merinovaatteet olivat tärkeät suojavarusteet.

Hauras Grönlanti sulaa ennätysvauhtia

Pohjoisnavan suurimmalla saarella ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät muita alueita vauhdikkaammin. Tv-ohjelman mukaan jäätä sulaa vuosittain noin 280 miljardia tonnia. Jääpeitteen sulaminen kesällä on luonnollista, mutta uusimpien tutkimusten mukaan jäätikkö sulaa 100-kertaa nopeammin kuin on arvioitu. Se voi tarkoittaa merenpinnan nousua yli kuudella metrillä.

Maanläheisellä ja rauhallisella tavalla jutusteleva Mäkäräinen ei pidä itseään ilmastoaktivistina, mutta myöntää, että Grönlannin kokemukset jättivät häneen jäljen.

“Matkan jälkeen on tullut tarkemmin seurattua säätilaa. En ole kovin paatoksellinen ilmastoasioissa, mutta reissussa vahvistui se, että jokaisen ihmisen pienillä teoilla on merkitystä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kierrättämistä ja materiaalivalintojen miettimistä”.

Kaisa Mäkäräinen GrönlannissaRetkikunta täytti juomavarastojaan suoraan sulaneista jäätiköistä. 

Urheilun sekatyöläinen

Urheilu-urallaan muun muassa ampumahiihdon MM-kultaa voittaneen Kaisa Mäkäräisen, 40, menestyksekäs ura päättyi maaliskuussa 2020, kun koronaviruspandemia alkoi levitä maailmalla. Hiihtoa Mäkäräinen ei ole uransa jälkeen kuitenkaan unohtanut, sillä hän työskentelee muun muassa hiihtovalmentajana ja ampumahiihtolähetyksissä tv-kommentaattorina.

Tätäkin haastattelua tehdessä Mäkäräinen sivakoi kotikaupunkinsa Joensuun hangilla. Kunto on edelleen rautainen, sillä puhelimeen ei kuulu minkäänlaista hengästymistä.  

“Urheilu-uralla elämä oli aina vuodeksi eteenpäin suunniteltua, joten nyt olen nauttinut siitä, että olen voinut tehdä uusia ja erilaisia juttuja. Työskentelen ehdottomasti mieluummin lenkkarit ja monot jalassa kuin tietokoneen ääressä”.

Pyssy olalla vessavahtina

Mäkäräisen kilpailu- ja urheiluvietti ei ollut syy lähteä mukaan Discovery Plus- ja TV5 -kanavilla näkyvään Arktinen Retkikunta -ohjelmaan. Retkikunta oli kyllä jatkuvasti liikkeessä, mutta fyysisen suorituksen sijasta matkan tarkoitus oli havainnoida haurasta luontoa ja keskustella ilmastonmuutoksesta. 

“Minua kysytään usein erilaisiin ohjelmiin, ja tällä kertaa ohjelman näkökulma kiinnosti. Oli tärkeää, ettei kyseessä ollut mikään kieroilukilpailu, vaan seikkailu, jota ei muuten tulisi ikinä omassa elämässä tehtyä. Retkeily ja telttailu huimissa maisemissa oli mieleenpainuva kokemus“, Mäkäräinen sanoo.

Vaikka retkikunta ei joutunutkaan fyysisesti aivan äärirajoille, matka maailman ääriin vaati erityisesti henkistä kestävyyttä. Ruokaa ja suojaa kyllä oli tarjolla, mutta muuten retkikunta oli luonnon ja sääolosuhteiden armoilla.

Vaaralliset jääkarhut aiheuttivat niin tv-katsojille kuin kilpailijoillekin ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Leiriä ympäröi jääkarhuaita ja välillä retkikunta teki ampumaharjoituksia jääkarhun hyökkäyksen varalta. Käymälään ei saanut mennä yksin, vaan mukaan piti tulla vessavahti. Vaikka Mäkäräinen ei harrasta metsästystä, sai hän ampumahiihtotaustansa kunnian toimia vessavahtina kivääri olalla.

”En paljasta, että jouduimmeko ampumaan jääkarhuja”, Mäkäräinen hymähtää.

Kaisa Mäkäräinen GrönlannissaVälillä Kaisa Mäkäräinen rentoutui teltassa kutomalla lapasia. 

Moneen mukautuva merinovilla

Koska sääolosuhteet Grönlannissa olivat vaihtelevat ja kosteat, Mäkäräinen piti hyvänä ratkaisuna pakata mukaan North Outdoorin merinovillaisia alus- ja välikerroksia. Kerrastojen lisäksi Mäkäräisella oli mukanaan North Outdoorin merinoneule, kolme pipoa ja kaksi t-paitaa.

“Retkikunnan järjestäjät suosittelivat ottamaan merinoa mukaan. Ja monella olikin North Outdoorin merinokerrasto. Kun vaatteet laittoi illalla kuivumaan, niin ne olivat aamulla kuivat ja hajuttomat. Oli hienoa huomata, että kuinka pienellä varustuksella pystyi selviytymään”.

Mäkäräinen suosii vapaa-ajallaankin North Outdoorin monipuolisia ja ajattomia merinovaatteita. Hänelle pukeutumisessa on tärkeintä se, että vaate on käytännöllinen sekä näyttää että tuntuu hyvältä. 

“North Outdoorissa yhdistyvät kotimaisuus, monikäyttöisyys ja kestävyys. Merinovillan takia vaatteita ei tarvitse olla pesemässä, minkä avulla vettä ja luontoa säästyy. Vaatteet menevät pieneen tilaan, eivätkä ne rypisty, mikä on tärkeää erityisesti matkustettaessa”.

Hiihtosauvojen lisäksi Mäkäräisen käsissä pysyvät myös neulepuikot ja merinovillalanka. Grönlannissakin hän välillä viihdytti itseään teltassa neulomalla lapasia.  

“Suosin merinovillaa myös siksi, ettei se kutita”, Mäkäräinen jatkaa merinovillan suitsuttamista.