VASTUULLISUUS

Avainlippu

AVAINLIPPU on rekisteröity yhteisömerkki. Merkki kertoo, että tuote on valmistettu ja työllistää Suomessa. Avainlippu-merkki on myönnetty North Outdoorille Ouluun valmistuneen, yrityksen oman neulomon myötä 14.12.2021. Oulun neulomossa valmistetaan North Outdoorin Nature-malliston merinovillapaidat ja -asusteet.

Design from Finland

DESIGN FROM FINLAND -merkki kertoo suomalaisen muotoilun alkuperästä ja investoinnista suomalaiseen ammattimaiseen muotoiluun. Merkin käyttöä valvoo Suomalaisen Työn Liitto. Merkki on myönnetty North Outdoorille 19.4.2018.Suomalaisen työn, elämäntavan ja luonnon arvostus ovat North Outdoorin toiminnan keskiössä. Siksi meille on ensiarvoisen tärkeää suunnitella ja testata kaikki tuotteemme Suomen havupuiden katveessa. Lisäksi kaikki Nature-malliston neuleet valmistetaan Suomessa. Päätoimipisteemme sijaitsee Oulussa, jonne olemme rakentaneet varasto- ja logistiikkakeskuksen yhteyteen oman neulomon. Kyse on vaatealalla erittäin poikkeuksellista investoinnista. Modernit koneemme sekä tekstiilialan huippuosaajamme pitävät huolen siitä, että Suomessa suunnitellaan ja valmistetaan maailman parhaita merinovaatteita.

Mulesing-vapaa merinovilla

North Outdoorin käyttämä merinovilla on MULESING-VAPAA. Mulesing on australialaisten lampaankasvattajien käyttämä kirurginen toimenpide, jossa lampaan takapuolen ympäriltä poistetaan pala löysää ihoa. Arven muodostuminen estää loiskärpästen pesiytymisen ja munimisen lampaan iholle. Puuduttamattomana toimenpide on lampaalle kivulias, ja tästä syystä merinovillamme tulee tiloilta, joissa mulesingia ei harjoiteta.

Oeko-Tex ® Standard 100

OEKO-TEX® STANDARD 100 on kansainvälinen, yhdenmukainen tekstiilien testaus- ja sertifiointijärjestelmä. Riippumattoman tutkimuslaitoksen myöntämä sertifikaatti takaa, että North Outdoorin tuotteissa ei ole käytetty ihokosketuksessa terveydelle haitallisia aineita.

Woolmark ®

WOOLMARK® on maailmanlaajuinen asiantuntijayritys, joka takaa merinovillan korkean laadun.Yrityksen logo on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista tavaramerkeistä. North Outdoorin tuotteissa merinovillapitoisuuksista kertovat Woolmarkin merkit Pure New Wool (100% merinovillaa) ja Wool Rich Blend (49,9%–99,9% merinovillaa). Oulun neulomon merinovillapaidat ja asusteet kantavat merkkiä Merino Extra Fine. Oman neulomomme tuotteet ovat 100% merinovillaa.

Amfori BSCI pähkinänkuoressa

AMFORI BSCI tukee jäsenyritystensä tavoitteessa edistää eettisyyttä ja sosiaalista vastuullisuutta kansainvälisissä hankinta- ja toimintaketjuissaan. Työkaluina toimivat BSCI:n eettiset toimintaperiaatteet. Aloitteen implementointijärjestelmä ja toimintaperiaatteet perustuvat tunnettuihin kansainvälisiin sopimuksiin, kuten YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeviin periaatteisiin, kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksiin sekä suosituksiin ja OECD:n toimintaohjeisiin monikansallisille yrityksille. BSCI kehittää omaa ja jäsenyritysten toimintaa auditointien, koulutusten, viestinnän ja vaikuttamisen avulla.

Vastuullisuus ja Amfori BSCI

North Outdoor on ollut amfori BSCI:n jäsen vuodesta 2019 lähtien. Amfori BSCI (aiemmin tunnettu nimellä Business Social Compliance Initiave, BSCI) on maailmanlaajuinen aloite, jonka tavoite on parantaa työolosuhteita kansainvälisissä toimintaketjuissa. North Outdoorin osalta haluamme vaikuttaa Kiinassa sijaitseviin merinovilla- ja pakkaustehtaisiimme. Aloitteen myötä North Outdoorilla on paremmat mahdollisuudet taata vastuullinen toiminta työolosuhteiden osalta.

North Outdoorin toiminta Kiinassa

Vaikka North Outdoorin tilausmäärät Kiinasta ovatkin pienet, amfori BSCI:n toimintaperiaatteet ovat paras keino vaikuttaa positiivisesti paikalliseen toiminta- ja työkulttuuriin. Toimintaperiaatteet ovat perustana yhteistyölle myös silloin, kun North Outdoorin kiinalainen tehdas valmistaa tuotteita toisille yrityksille. Teemme systemaattisesti yhteistyötä hankintaketjumme tuottajien kanssa ja ohjeistamme heitä BSCI:n toimintaperiaatteiden mukaiseen toimintaan työolojen parantamiseksi.

Tehtaiden valvonta

North Outdoorin Nature-malliston tuotteet tehdään suomalaisessa tehtaassa. Muut tuotteemme valmistetaan Kiinassa. Vierailemme kaikissa North Outdoorin käyttämissä tehtaissa säännöllisesti, ja olemme myös palkanneet paikallisen työntekijän, joka on jatkuvassa yhteydessä Kiinan tehtaisiin. Tämän tavoitteena on tiivistää yhteistyötä ja kommunikointia tehtaiden kanssa.

Tehtaiden valvonta

Kiinan tehtaat auditoidaan kolmannen osapuolen toimesta. Ennen auditointia, tehdas tekee BSCI:n mallin mukaisen itsearvioinnin. Tämän jälkeen tehtaassa suoritetaan auditointi, josta vastaa puolueeton Kiinassa toimivan SAI:n (Social Accountability International) hyväksymä toimija. Auditoinnin perusteella voidaan tehdä suunnitelma korjattavista toimenpiteistä. Seuraamme tarkasti tehtaiden auditointiraportteja. North Outdoorin käyttämien tehtaiden keskiarvosana on C (acceptable). Tehtaat saivat monilla osa-alueilla arvosanoja A (very good) ja B (good). Ainoa syy arvosanalle C on tehtaan työntekijöiden kausittaiset ylityöajat, josta arvosana D (insufficient).

Tehtaiden valvonta

Tehtaidemme työntekijöiden vaikuttamismahdollisuudet ovat hyvät, ja pitkät työajat ovat myös työntekijöiden oma toive. Tehtailla on kausittain niin paljon tuotantoa, että ylitöitä on tarjolla. Ylitöistä maksetaan asianmukainen ylityökorvaus. Käyttämiemme tehtaiden ylitöissä ei ole kyse pakkotyöstä vaan vapaaehtoisesta, maksettavasta ylityöstä.

Langat ja merinovillan alkuperämaat

North Outdoor käyttää Intense Pro, All Day, Active, Sensitive ja Arctic -mallistoissa Südwolle Groupin tuottamia lankoja. Südwolle Group tuottaa 100% villalankoja sekä villasekoitelankoja. North Outdoorin käyttämän villan alkuperämaa on Australia ja villaa ostetaan vain MULESING-VAPAANA. Südwolle Group korostaa luonnonsuojelua ja sosiaalista sekä kestävää kehitystä kaikessa toiminnassaan. Yritys on tunnettu korkeasta laadusta, ympäristöystävällisyydestä ja hyvästä henkilöstöjohtamisesta. Yrityksen luonnonmukaiset tuotteet tuotetaan läpinäkyvästi ja vastuullisesti. Südwolle on perustettu 1966 ja sen päätoimisto sijaitsee Nurembergissa Saksassa. Südwolle työllistää 3200 työntekijää maailmanlaajuisesti. Yrityksen tehtaat sijaitsevat Saksassa, Italiassa, Puolassa, Romaniassa, Bulgariassa ja Kiinassa. North Outdoorin käyttämät korkealaatuiset Südwolle Groupin langat ovat Woolmark- ja Ökö-Tex -sertifioituja.

Langat ja merinovillan alkuperämaat

Nature-malliston merinovillapaitojen ja -asusteiden langat valmistetaan italialaisessa Lanerossi Filati -kehräämössä. Villan alkuperämaat ovat Etelä-Amerikka ja Etelä-Afrikka. Näissä maissa mulesing-metodia ei harjoiteta ja North Outdoorin käyttämä villa ostetaan aina MULESING-VAPAANA. Lanerossi Filati korostaa vastuullisuutta ja kestävää kehitystä kaikessa toiminnassaan. Tuotannon koko arvoketju villasta langaksi tapahtuu EU alueella. North Outdoorin käyttämät korkealaatuiset Lanerossi Filatin langat ovat Woolmark- ja Ökö-Tex -sertifioituja.