Merinovaatteiden huolto

Oikein hoidettuna merinovaate on elämänmittainen matkakumppani. Nappaa talteen parhaat vinkkimme merinovaatteen huoltoa varten.

TUULETUS

Merinovilla kaipaa pesua hyvin harvoin, koska villakuitu hylkii likaa ja hajuja luonnostaan. Siksi merinovaatteen tärkein huoltotoimenpide on tuuletus. Merinovillan kyky puhdistaa itsensä raittiissa ilmassa vähentää huomattavasti perinteisen vesipesun tarvetta. Tuuletus poistaa kaikki hajut – myös savun ja hien hajun. Tuuletus on myös merinovillasukkien ja -asusteiden tärkein huoltotoimenpide. Villalla on hämmästyttävä kyky puhdistaa itsensä, vaikka kyse olisi sukista.

PESU

Käytä konepestävien merinovaatteiden kanssa aina pesupussia, villapesuainetta (pH 7 tai alle) ja 30 asteen villa-/hienopesuohjelmaa kevyimmällä linkouksella. Suositeltu pesuohjelma pidentää merinoneuloksen ikää, koska hienopesun linkous on vaatteelle hellempi. Valitse mahdollisimman alhainen linkousnopeus myös villapesuohjelmassa. Suositeltu linkousnopeus on 800 kierrosta/min. Kova linkousnopeus venyttää neulosta ja irrottaa villakuituja aiheuttaen tarpeetonta nukkaantumista.

Merinovillavaatetta ei tarvitse aina pestä kokonaan, jos siihen tulee näkyvää likaa. Puhdistus käy nopeasti, kun peset pelkän tahran käsin heti tuoreeltaan. Aseta tahrakohta kiinni hanan suuttimeen ja päästä vettä neuloksen läpi. Vaikeidenkin tahrojen on huomattu häviävän tällä käsittelyllä.

Jos koko vaate vaatii pesua kauttaaltaan, käytä käsinpesussa villapesuainetta. Vältä neuloksen ylivenyttämistä pesun aikana. Puristele vesi käsin pois. Paksummasta neuleesta voi enimmät vedet rullata kevyesti pyyhkeen sisällä.

Paras pesuaine villalle on on pH-arvoltaan 7 tai alle. Neutraali tai hapan pesuaine on villalle optimaalisin, koska tavalliset alkaliset eli emäksiset pesuaineliuokset voivat haalistaa ja päästää merinoneuloksen värejä. Vaatteet myös kuluvat ja saattavat reikiintyä, koska alkaliset liuokset tarttuvat villakuituihin ja heikentävät niitä.

Älä käytä huuhteluainetta. Merinovilla on luonnostaan pehmeä ja antistaattinen, minkä takia huuhteluainetta ei tarvita neuloksen käsittelyyn.

Käytä konepesussa villavaatteiden kanssa aina pesupussia. Pesupussin käyttö vähentää villaneuloksen hankaantumista ja nukkaantumista.

Muotoile vaate kosteana ja anna sen kuivua mittoihinsa oiottuna. Merinoneulos voi kutistua noin 3–5 prosenttia pesun yhteydessä. Kevyt venyttely pitää vaatteen alkuperäisessä muodossaan. Jos toivot napakampaa villavaatetta, jätä venyttely väliin. Etenkin paksujen villapaitojen neulos muotoutuu kosteana todella helposti. Olethan hellävarainen.

Älä käytä villavaatteille kuivausrumpua. Suosi laakakuivausta etenkin raskaille neuloksille ja villapaidoille. Paksummat ja kosteana raskaat villaneulokset venyvät ripustettuna helposti liikaa.

Täsmällisen vaatekohtaisen pesuohjeen löydät aina North Outdoor -vaatteiden pesulapusta ja verkkosivujen tuotekortilta. Tutustu luontoa, aikaa ja rahaa säästäviin tekstiilien huolto-ohjeisiin lisää täällä Clevercare.

HUOLTO

Merinovillavaatteiden rypyt ja taitteet saa kätevimmin pois höyryttämällä. Neuloksen voi myös silittää pienimmällä lämpötilalla. Käytä höyryä hyväksi myös silittäessä.

Vaateharja sopii kaikkien North Outdoor -merinovillatuotteiden huoltamiseen. Harjaaminen poistaa nukkaa ja puhdistaa neuloksesta irtolian, pölyn sekä karvat. Säännöllinen harjaus poistaa neuleen pinnasta irtokuituja, mikä ennaltaehkäisee nukkaantumista. Erityisesti Finland | nature -malliston neuleet hyötyvät vaateharjan käytöstä.

Merinovillaneulos hyötyy tuuletuksen lisäksi nukanpoistajan käytöstä. Kun villavaatteeseen kohdistuu hankausta, villakuituja irtoaa ja ne kertyvät nukaksi. Suosittelemme tuotteillemme säännöllistä nukanpoistajan käyttöä. Nukkapallot voi myös nyppiä sormin. Nukkaantumista ei kannata säikähtää. Se kuuluu villan luonteeseen, ja vähenee, kun suurin osa irtokuidusta on irronnut.

Aseta merinovillavaate tasaiselle alustalle ja kuljeta nukanpoistajaa kevyesti alueilla, joissa on nukkapalloja. Käsittele saumoja erityisen varovasti. Jos vaatteeseen on tullut langannousuja, tulee nämä kohdat neuloksesta jättää nukanpoistajalla ajamatta. Nukkakampaa emme suosittele ensisijaisesti paksujen Nature-neuleiden huoltoon. Kamman liian voimakkaan käytön on havaittu irrottavan villakuituja ylenmääräisesti.

Villavaatteita tulee huoltaa säännöllisesti, jolloin saat ne kestämään hyvänä vuosia.

Säilytä villavaatteet aina viikattuna henkarin sijaan. Villaneulos venyy henkarissa tarpeettomasti etenkin olkapäiden kohdalta. Loistava valinta kausisäilytykseen on esimerkiksi North Outdoorin tuotepakkaus.