Tuliko neuleeseesi reikä? Lue 5 + 1 vinkkiä onnistuneeseen huoltoon ja paikkaukseen

Merinovilla on ominaisuuksiltaan upea raaka-aine ja yksi aikamme suorituskykyisimmistä materiaaleista. Luonnonkuituna merinoneulos kuitenkin elää ja merinolanka on kulutuskestävyydeltään keinokuituja heikompaa. Tästä johtuen villalanka voi ajan kuluessa katketa muodostaen neuleeseen reiän. Lue artikkelistamme yksinkertaiset ohjeet neuleeseen ilmestyneen reiän korjaamiseen!

merinoneuleen-korjaus-northoutdoor

Pidennä suosikkineuleesi elinkaarta

Merinovillan kuidut ovat pitkiä, kimmoisia ja ohuita. Merinolangan katkeamisen syynä on usein neuleen hankautuminen tai altistuminen kovalle kulutukselle. Reiän muodostuminen ei kuitenkaan tarkoita, että neule olisi tullut tiensä päähän. Reiän paikkaamalla rakkain merinoneule voi saada useita lisäkäyttövuosia, ja omin käsin korjattu vaate on paikattuna entistäkin arvokkaampi. Paikkaaminen on samalla myös vastuullisuusteko – korjaamalla rikkoutuneen vaatteen voimme vähentää jo entuudestaan valtavaa tekstiilijätemäärää

Näin paikkaat neuleesi silmukoimalla

korjataan-merinoneule-northoutdoor

1. Silmukoinnissa voi käyttää joko yksin- tai kaksinkertaista lankaa. Yksinkertaista lankaa käytettäessä silmukointi on hyvä tehdä kahteen kertaan. Näin voidaan varmistaa siisti työn jälki ja samalla myös paikan kestävyys.

korjataan-merinoneule-northoutdoor

2. Aloitus kannattaa tehdä neuleen nurjalta puolelta niin, että aloituslanka jää oikeiden silmukoiden reunakerroksiin. Tämän jälkeen siirrytään työn oikealle puolelle. Tavoitteena on lähteä jäljittelemään työtä neuleen silmukoita mukaillen. Huomioi, että et kiristä lankaa jäljentäessä liikaa.

 

tuliko-merinoneuleeseen-reikä-northoutdoorkorjataan-merinoneule-northoutdoor

3. Aloita työskentely reiän oikeasta alakulmasta. Parsimisen tärkein osuus on saada avoimet silmukat suljettua, jottei neule pääse purkaantumaan enempää.

tuliko-merinoneuleeseen-reikä-northoutdoor

4.  Silmukoita poimiessa pyritään huomioimaan langan kulkeminen alkuperäisen neulepinnan mukaisesti.

korjataan-merinoneule-northoutdoor

5. Kun silmukat on jäljennetty ja reikä on paikattu umpeen, siirrytään neuleen nurjalle puolelle. Työ päätellään oikeiden silmukoiden reunakerroksiin.

näin-korjaat-merinoneuleen-northoutdoor

6. Silmukoinnin avulla tehtyä paikkausta ei juuri huomaa – alkuperäistä neulepintaa mukaillen reikä saadaan korjattua siististi ja huomaamattomasti. 

Miksi neule reikiintyy? Yleisimpiä syitä merinoneuleen reikiintymiseen

Vääränlainen pesuaine tai -lämpötila

Suosittelemme villavaatteiden pesuun villapesuainetta. Sen ph on alle 7, joka on omiaan herkemmälle luonnonkuidulle. Tavalliset alkaliset (emäksiset, ph yli 7) pesuaineet haurastuttavat villakuituja. Villakuidun haurastuminen johtaa usein neuloksen reikiintymiseen. Huuhteluainetta ei myöskään tulisi käyttää, sillä aine kerääntyy helposti luonnonkuidun pinnalle ja neulokseen heikentäen villan hengittävyyttä.

Repeytyminen pesun yhteydessä

Villavaatteet tulisi pestä käsin tai koneessa pesupussissa, jotta ne eivät tarttuisi kiinni muiden vaatteiden nappeihin/vetoketjuihin ja repeytyisi.

Päällivaatteiden hankaus

100% merinovillaneulos on herkempi kuin tekokuitutekstiilit. Jos päällitakissa tai -paidassa on sisäpuolella taskuja tai ommeltuja merkkejä, niiden reunat saattavat hangata merinoneuloksen nypylle ja reikiinnyttää neuleen.

Vaatekoit

Vaatekoit ovat huomaamattomia ja niitä saattaa elää uusissakin asunnoissa. Vaatekoiden toukat käyttävät luonnonkuituja ravinnoksi ja aiheuttavat reikiä villavaatteisiin etenkin (kesä)säilytyksen aikana, tai tilanteissa, joissa neuleita ei käytetä aktiivisesti. Villavaatteet tulisi säilyttää käyttötauon ajan puhtaana ja tilassa, johon koit eivät pääse.

merinovilla-northoutdoor

Uudista vanhaa paikkaamalla

Parsiminen ja paikkaus on valittu vuoden 2021 käsityötekniikaksi (Taitoliitto, 2020). Myös me North Outdoorilla haluamme kannustaa vaatteiden eliniän kasvattamiseen ja kestävään kehitykseen. North Outdoorin verkkokaupasta löydät nyt paikkalangat, joiden avulla ostamasi North Outdoorin merinoneule on tarpeen tullen mahdollista korjata ja uudistaa. Paikkalangat toimitetaan asiakkaalle veloituksetta. 

paikkalanka-northoutdoor