Retkeily on kesässä parasta - Lue Aamukahvilla -bloggaaja Henriikka Reinmanin upeista seikkailuista

Retkeily on Henriikka Reinmanille elämäntapa. Erityisesti Henriikka nauttii päiväretkistä, jonne voi suunnata vähällä vaivalla ja suunnittelulla. Katso miltä näyttävät kokeneen retkeilijän vinkit ja elämä, jossa retkille suunnataan myös koko perheen kanssa, pieni lapsi mukana.

henriikka-reinman-aamukahvilla-northoutdoor“Erityistaitoni luonnossa on se, että jo parissa minuutissa pystyn tiputtamaan harteiltani kiireen ja stressin ja adaptoitumaan luonnon rauhaan”.

Takki auki kohti uusia seikkailuja

Kun näkemisen nälkä on kova ja suunnittelu ei ole lempihommaa, ovat päivän mittaiset luontoretket ratkaisu. Päiväretkeilyssä Henriikkaa viehättävät sen sen helppous ja vaivattomuus.

"En ole mikään suuren suuri suunnittelun fani, ja päiväretkille voi lähteä vähän takki auki. Ja vaikka ottaisi mukaan minkälaiset gourmet-eväät, jaksaa ne kyllä kantaa, kun päiviä on vain yksi kuljettavana. En välttämättä tee eroa sen välillä, olenko kotipihalla vai luonnossa – elän vain elämääni milloin missäkin, usein metsässä tai meren äärellä”, avaa Henriikka retkeilyfilosofiaansa.

Henriikan vanhemmat veivät häntä ja kolmea sisarusta paljon luontoon. Silloin ei tehty numeroa retkistä vaan ulkoilu luonnossa oli osa elämää, ja metsä luonnollinen jatke takapihalle. Ulkoilmaelämä ja vanhempien esimerkki ovat jättäneet Henriikkaan niin vahvan jälken, että se on vaikuttanut jopa hänen urapolkuunsa.

henriikka-reinman-aamukahvilla-northoutdoor

“Rymysimme äitini kotiseuduilla Kainuussa hillasoilla ja mäntymetsissä. Evästelimme Kouvolan lapsuudenkotini lähimetsässä varmaan viikottain, joskus päivittäin. Kävimme kanoottiretkillä ja ylipäänsä vietimme paljon aikaa yhdessä luonnon helmassa. Se jätti jälkensä. Aikuisiällä opiskelujen oltua pian päättymässä, innostuin luonnosta uudestaan. Löysin myös telttailun ja vaellukset aivan eri tavalla. Koko ajan enenevissä määrin lähdin luontoon ja vietin siellä elämäni parhaita hetkiä. Vuosina 2018–2019 kouluttauduin eräoppaaksi, jotta ymmärtäisin alaa kokonaisvaltaisemmin ja paremmin”, kertoo Henriikka.

Sisällöntuotantoa työkseen tekevä Henriikka tallentaa retkiään myös sosiaaliseen mediaan. Outdoor-sisältö on merkittävä osa Aamukahvilla-median brändiä. Henriikka kertoo elämästään ja retkistään blogin lisäksi Instagramissa ja Aamukahvilla-podcastissaan.

“Pyrin elämään täyttä elämää, menemään rohkeasti asioita kohti ja nauttimaan matkasta suorittamatta tai liikaa pinnistelemättä. Elämä on ennen kaikkea onnellinen asia”, hymyilee Henriikka.

henriikka-reinman-aamukahvilla-northoutdoorHenriikka pitää vaihtelusta ja kangistuu rutiinien edessä kaivaten samalla kuitenkin ympärilleen turvallisuutta, perhettä ja omannäköistään kotia.

Päiväretkeily on helpoimmillaan ulkoilua

Seikkailunhaluinen ja elämäniloinen Henriikka kulkee luonnossa lähes päivittäin ja kokeekin, että retkeilyn ja ulkoilun välinen ero on häviävä. Retkiä hän tekee keskimäärin viikottain, ja talvella sitäkin useammin. Retkeilyn luonne on elänyt elämänmuutosten mukana luontevasti.

“Asuimme talven toisessa kodissamme, pienessä punaisessa tuvassa Ylläksellä, ja siellä retkiä oli melkein joka päivä. Tosin viimeisen vuoden aikana, kun lapsemme on ylipäänsä ollut olemassa, ovat retkien pituudet ja luonne luonnollisesti muuttuneet”, kertoo Henriikka.

Kokemusta on kertynyt paljon. Henriikka on retkeillyt lapsuuden lisäksi aktiivisesti vuodesta 2014, jolloin hän täytti 24 vuotta.

henriikka-reinman-aamukahvilla-northoutdoor

Yhtä suosikkikohdetta Henriikalla ei ole. Monipuolisuus ja uusien kohteiden näkeminen ovat tärkeämpää. Hetken miettimisen jälkeen yksi kohde erottuu kuitenkin muista: “Jos olisi aivan pakko valita, kouvolalais-lähtöisenä ja lapsuuttani Repoveden Kansallispuistossa viettäneenä, valitsisin ehkä sen. Repoveden jylhyys ja kauneus ovat vaikuttavia”.

Henriikalla on muutama vinkki aloittelevalle retkeilijälle: “Päiväretkeilyä aloittelevan ei tarvitse välttämättä ottaa huomioon juuri mitään. Tämä kuulostaa radikaalilta lauseelta, mutta jos lähtee lämpimänä, sateettomana päivänä jonnekin helposti merkatulle reitille nakkisämpylä taskussa, ei siinä voi kovin pahaa jälkeä käydä. Retkeily-harrastukseen pääsee todella helposti kiinni. Jos haluaa panostaa, suosittelisin pukemaan päälle käytännölliset ja hyvät kengät, sekä hengittävää vaatetta, sekä varaamaan sateen ja tuulen varalle sateen- ja tuulenkestävää reppuun. Kun reppu on vielä ergonominen ja muistuttelee itselleen retkeilyetiketin ja jokaisen oikeudet, pääsee jo pitkälle”.

henriikka-reinman-aamukahvilla-northoutdoor

Näitä kivoja Henriikka suosittelee kokeilemaan!

  1. Tammelan kaksi kansallispuistoa: Torronsuon Kansallispuisto ja Liesjärven Kansallispuisto
  2. Ylläksen alue, jossa upeat tunturimaisemat avautuvat esimerkiksi Äkäskeron päältä
  3. Etelä-Konneveden kansallispuisto, jossa on upeat puitteet melontaretkelle
  4. Linlon saari Kirkkonummella, jossa on useita tunnelmallisia nuotiopaikkoja
  5. Olhava Repovedellä, joka on erityisesti kiipeilijöiden suosiossa

retkieväät-northoutdoor

Merinovillavaatteet ovat tärkeä osa retkeilyä

Henriikka on suuri merinovillan fani ja käyttänyt sitä retkeillessä jo vuosia.

“Kahta en vaihda retkeilypukeutumisessa: toinen on villa ja toinen on vedenpitävä kuoriasu”, kiteyttää Henriikka.

Henriikka listaa merinovillan parhaiksi puoliksi hengittävyyden ja lämmittävyyden. Vaatteet toimivat retkeilyyn täydellisesti, koska merinovilla lämmittää myös kosteana. “Merinovilla on lisäksi antibakteerinen, joten sitä ei tarvitse pestä usein, jos koskaan. Merinovillavaatteita on helppo huoltaa, se on kevyt kantaa ja mukava ihoa vasten”.

Henriikan North Outdoor -suosikit

Finland | Nature -mallisto on Henriikan  ehdoton suosikkini. Hänellä viikottaisessa käytössä kahvinruskea Kota-villapaita ja Kaski-villapaidat useassa eri värissä. Myös North Outdoorin merinovillabokserit ja -sukat ovat viikottain Henriikalla päällä.

Uudet ja vanhat retkikohteet kutsuvat

Nopeiden ratkaisujen rakastajana Henriikka käy usein samoissa tutuissa paikoissa, mutta pitää silmät aina auki uusien kohteiden varalta. Kauas ei tarvitse lähteä hienoja paikkoja löytääkseen: ”Suomi on niin suuri ja täynnä luontomahdollisuuksia, ja jokaisen oikeudet niin monipuoliset. Tietyt lähikohteet pysyvät aina sydämellä ja saatan käydä niissä kymmeniä tai satoja kertoja, mutta sen rinnalla haluan koko ajan kerryttää muistoja ja tietoa uusista paikoista”. 

Uusi kohteita Henriikka löytää selailemalla retkeilysivustoja ja lähialueita maastokartasta, kyselemällä luontokeskuksista ja juttelemalla ystävien sekä tuttavien kanssa. Laajan sosiaalisen median alustan omaava Henriikka kysyy mielellään neuvoa myös  seuraajiltaan, sillä hänen seuraajajoukossaan on paljon kokeneita luonto- ja retkeilytietäjiä.

Retki voi syttyä eloon hetkissä, toisinaan kohdetta pitää suunnitella pidempään: “Välillä mielessä on kytenyt pitkään esimerkiksi joku tietty reitti tai kohde. Välillä heräämme uuteen päivään ja saamme idean, että käydäänkö sieniretkellä ja lounastauolla lähilaavulla sen yhteydessä”.

henriikka-reinman-aamukahvilla-northoutdoorHenriikan perheeseen kuuluuvat puoliso ja lapsi, joiden kanssa Henriikka retkeilee. Pieni lapsi tuo retkeilyyn oman mausteensa.


“Vauvan tai lapsen kanssa retkeilleissä on hyvä muistaa tiputtaa rinkasta tietty itsekkyys. Lapsen kanssa retkeillään lapsen ehdoilla ja lapsentahtisesti. Liikaa tavoitteita ei kannata olla, yhdessä olo luonnossa riittää. Lapsen kanssa suunnittelutyö on myös tehtävä tarkemmin ja huomioitava, että vauva ei osaa kertoa omista tarpeistaan sanallisesti. Pukeutuminen, sääolosuhteet, reittivalinnat ja retkeilyvarusteet nousevat tärkeämpään rooliin, kun on pieni tai pieniä matkassa”.

Henriikka nauttii myös yksin retkeilystä ja varoittaakin, että siihen voi helposti koukuttua. Yksin kulkiessa turvallisuus on entistä tärkeämmässä roolissa. “Yksin retkeillessä korostuu turvallisuus, koska on itse vastuussa kaikesta. Jos menee yhtään syrjemmälle, kannattaa kertoa jollekin, mihin on menossa ja millainen reitti on edessä. Kannattaa myös olla huolellisempi tavaroiden suhteen sekä tarkistaa vieläkin tarkemmin reitti, maasto ja sääolosuhteet”, Henriikka muistuttaa.

henriikka-reinman-aamukahvilla-northoutdoor

 Tulevan kesän Henriikka viettää perheensä kanssa Kainuussa mökkeillen. Suunnitteilla on lähiretkeilyä sekä yön yli melontaretkeä. Myös Porvoon saariston retkeilymahdollisuudet veneillen kutsuvat.