5 vinkkiä – Retkeily on hauskaa ympäri vuoden

Retkeily on kiva harrastus, olit sitten vasta-alkaja tai kokeneempi kulkija. Pohjoisen neljä vuodenaikaa tekevät retkeilystä mieleistä ja vaihtelevaa. Vuodenajat asettavat myös erilaisia vaatimuksia erityisesti varustuksen suhteen.

Retkeily-on-mukavaa-northoutdoor

1. Kokeile päiväretkeä

Päiväretkeily on retkeilyn yleisin muoto. Parin tunnin retkeen riittää säänmukainen varautuminen vaatetuksen suhteen. Valitse reitti etukäteen sen mukaan minkä mittaisen retken haluat tehdä. Yleisistä reiteistä on saatavilla hyvin tietoa esimerkiksi reitin pituudesta, polun / tien kunnosta, esteettömyydestä ja parkkipaikoista. Tarkista aina etukäteen myös sääennuste. Poutaisella kelillä reitit ovat usein helpompia kulkea.
5-vinkkiä-retkeily-on-hauskaa-northoutdoor
Jos keli on hyvä, päiväretken tärkein varuste ovat eväät ja aurinkorasva.

2. Pukeudu hyvin

Varaudu sään mukaiseen pukeutumiseen erityisesti syksystä kevääseen. Merinovillavaatteet mahdollistavat kerrospukeutumisen, jota on helppo säätää myös kesken päivän. Aktiivisen retkeilijän varustukseen kuuluu merinovillakerrasto ja merinovillainen välikerrasto, merinovillasukat ja vettä sekä tuulta pitävä kuoriasu. Täydennä varustusta myös asusteilla. Pakkaa mukaan merinovillapaita, merinopipo ja merinotuubihuivi.

Jalkineiksi sopivat vaelluskengät, lenkkikengät tai saappaat vuodenajasta ja maastosta riippuen. Värikäs kuoriasu auttaa erottumaan maastosta. Tästä on hyötyä erityisesti hätätilanteessa.

Merinovilla hyödyt ovat lyömätön etu myös kesällä. Hyvin hengittävissä vaatteissa on miellyttävä kulkea paahteisellakin kelillä. Suomen suvi on keliltään usein myös vaihteleva. Merinovilla etu on se, että vaatteet lämmittävät viileällä kelillä ja ovat paahteessa mukavan vilpoiset. Merinovilla lämmittää myös märkänä, jos sadekuuro sattuu yllättämään. Jätä vaatteet tuulettumaan retken jälkeen ja ne ovat puhtaat jo parin tunnin päästä. Tuuletus vie merinovillavaatteista jopa hien ja savun hajun.

retkeily-northoutdoor

3. Pakkaa reppu retkelle

Retkeily ja eväät kuuluvat ehdottomasti yhteen. Satsaa reppuun, jota jaksat kantaa koko päivän. Pakkaa mukaan juotavaa, eväät ja mahdolliset herkut retken pituuden mukaan. Termospullo pitää juoman tai vaikka keiton tarvittaessa lämpimänä. Jos haluat valmistaa ruokaa, ota mukaan retkikeitin. Joillain reiteillä on mahdollista tehdä ruokaa tulentekopaikalla. Yleensä niissä on tarjolla polttopuita. Ota kuitenkin mukaan tulentekovälineet ja sytykkeitä.

Ensiapua varten on hyvä olla mukana ainakin laastareita ja haavan puhdistusvälineet. Muita käteviä pikkutavaroita ovat huulirasva, aurinkorasva, aurinkolasit ja retkipuukko. Muista myös ruokailuvälineet. Jos haluat poiketa tutulta reitiltä, varustaudu myös kompassilla ja kartalla. Talvella varusteet kulkevat helposti ahkiossa. Umpihangessa lumikengät helpottavat kulkemista. 

retkeily-retkiveväät-northoutdoor


4. Retkeily yön yli

Telttaretkeä on helpointa opetella kesällä, kun pakkaaminen on kevyempää. Sopivan vaatetuksen ja varustuksen valinta vaikeutuu, kun asteet laskevat. Suunnittele reitti ja yöpymispaikka jo etukäteen. Ota selvää myös siitä, missä yöpyminen on sallittua. Jos valintasi on luonnonsuojelualue, on yöpyminen sallittua ainoastaan merkityillä paikoilla.

Tavaraa yöretkelle kertyy huomattavasti enemmän kuin päiväretkelle. Kätevin tapa kantaa varusteet on rinkka ja talvella lisäksi ahkio. Yöpyä voi teltassa, riippumatossa ja esimerkiksi autiotuvassa. Varaa mukaan säänmukainen makuupussi ja makuualusta. Umpisoluinen tai ilmatäytteinen alusta helpottaa nukkumista ja eristää alta tulevaa kylmää.

Ohuet merinovillavaatekerrokset takaavat miellyttävän ja lämpöisen nukkumisen. Alus- ja välikerrasto päällä liikkuminen ja nukkuminen on yhä kevyttä ja joustavaa. Lisää lämpöä saat merinovillapaidalla, -pipolla ja -sukilla. Naiset kaipaavat usein myös lisää lämpöä takapuolen kohdalle. Lämpöä lisäävät esimerkiksi merinovillaiset alushousut ja/tai merinovillahame.

Muista varata aina mukaan otsalamppu tai taskulamppu ja ensiapupakkaus sekä riittävästi ruokaa ja juotavaa.

retkeily-5-vinkkiä-northoutdoor

5. Noudata retkeillessä retkietikettiä

  • Älä roskaa, sillä roskat eivät kuulu luontoon. Vie mukanasi se, minkä mukanasi tuot. Monilla retkeilypaikoilla on jätepiste, jonne roskat voi viedä.
  • Pidä lemmikit kytkettyinä. Kunnioita luontoa, pesimäaikoja ja luonnon eläinten rauhaa. Luonnossa voi hyvin kulkea lemmikin kanssa, kun sen pitää kytkettynä.
  • Leiriydy sallituille paikoille. Ota selvää retkikohteesta ja sen leiriytymisohjeesta. Kunnioita luontoa leiripaikalla. Älä peseydy tai tiskaa suoraan vesistössä. Jos käytät autiotupaa, muista lukea majoittumissäännöt.
  • Tee tuli vain sallitulle paikalle. Suosi aina, jos mahdollista retkikeitintä. Älä tee tulta ollenkaan metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana. Tulenteko ei ole jokamiehen oikeus. Moni tulentekopaikka tarjoaa polttopuut. Käytä puuta säästeliäästi. Muista, että tuohta ei saa repiä puista sytykkeeksi.
  • Tarkista liikkumisrajoitukset. Jokamiehenoikeus antaa laajat oikeudet liikkumiseen. Tarkista kuitenkin aina alueen mahdolliset liikkumisrajoitukset. Kävelyyn on usein vapaampi oikeus kuin esimerkiksi pyöräilyyn. Meloessa pidä mökkirantoihin vähintään 50 metrin etäisyys. Osa alueista on rahoitettu liikkumiselta kokonaan esimerkiksi lintujen pesimäkautena. 

vaellus-retkeily-northoutdoor