Huvila & Huussin Kati Jukarainen kertoo miksi mökkeily on parasta

Mökkeily ja suloinen suvi kutsuvat taas! Huvilasta ja Huussista tuttu mökkikonkari rakastaa Suomen kesää, ja mökkeilee aina kun töiltään ehtii. Suomalaisille erilaisia mökkipihoja suunnittelut Kati tykkää itse ottaa mökillä rennosti, puuhailla, kun siltä tuntuu ja tehdä erilaisia retkiä. Lue blogista mikä on Katin suosikkipuuhaa mökillä.

kati-jukarainen-huvila-ja-huussi-northoutdoorKuvassa Lily-mekko. 

Mökkeily meren tai järven rannalla on ihanaa – ui ja nauti

Veden liplatus on lempiääneni kesällä. Tykkään viettää aikaa rannalla tai soutuveneessä, mukana hyvä kirja, eväät ja vesipullo. En pidä kylmästä ollenkaan. Uskaltaudun yleensä uimaan vasta juhannuksen jälkeen. Puhtaissa järvivesissä uiminen on kuitenkin ihan parasta! Myös saunaan pitää päästä joka päivä. Lämmittäminen on tosi kivaa mökkitekemistä.

kati-jukarainen-huvila-ja-huussi-northoutdoorkati-jukarainen-huvila-ja-huussi-northoutdoorKuvissa North Outdoorin Lily-mekko sitruunankeltaisena sekä Suomessa valmistettu Vilja-merinoneule.

Ota rennosti - joogaa ja meditoi

Palautuminen, lepo ja liikunta ovat minun mökkilomani tärkein juttu. Olen joogannut parisenkymmentä vuotta. Mikään ei ole ihanampaa kuin levittää matto laiturin päähän, terassille tai nurmelle, ja joogata lämpimässä auringossa. Meditaation löysin vajaa vuosi sitten. Se on parasta aivolepoa ja palautumista mitä tiedän.

Mökillä on mukava kulkea sellaisissa vaatteissa, että voin halutessani tehdä kevyen joogaharjoituksen tai meditoida. Rennot shortsit, collarihousut ja t-paita ovat minunkin tyypillisin mökkiunivormuni. Merinovillavaatteet sopivat mökille parhaiten, koska pesun tarve on vähäisempi. Riittää, kun vaatteita tuulettaa.

 kati-jukarainen-huvila-ja-huussi-northoutdoorKatilla kuvassa päällä All day 250 merinofleeceshortsit ja Oulussa valmistettu Kuohu-merinovillaneule.

Puuhaile pihan parissa

Mökkilomilta haluan lähinnä aikaa perheen parissa ja vain nautiskella. Se on joskus vaikeaa, koska olen perusluonteeltani todella toimelias. Koska kotona on iso puutarha, joka vie aikaa, haluan mökillä tehdä lähinnä sellaisia kivoja tarpeettomia hommia, kuten istutella yrttejä tai lampsia ympäri pihaa mökkipuhteiden parissa. Tahti saa kuitenkin olla huomattavasti verkkaisempi kuin kotona.

Lomalla on tärkeää kuunnella itseään ja omaa rytmiään. Joskus voi olla kiva tehdä enemmänkin, mutta on ihan täysin ok, jos aina ei halua mökkilomasta työleiriä. Mökkipuuhailu on kivaa, kun ei purista haravan vartta liian tiukasti. Jostain syystä rento puuhailu tuntuu mökillä lomalta toisin kuin oman pihan hoito. Kai se on se mökkitahti, että teki mitä hyvänsä, tuntuu lomalta.

kati-jukarainen-huvila-ja-huussi-northoutdoorKatilla kuvassa All day 250 merinofleecehousut ja All day 250 merinofleecepaita.

Lue ja ole ilman älylaitteita

Olen aktiivinen äänikirjojen kuluttaja, mutta mökille otan mukaan aina kirjan. Mökkiloma on itselleni helpoin tapa ottaa hieman etäisyyttä someen ja älylaitteisiin, joita kulutan arjessa ehkä liikaakin. Katson työni puolesta niin paljon näyttöä, että mökillä haluan tehdä muuta. Kirjan lisäksi pakkaan mukaan aina piirustus- ja maalausvälineet.

 

kati-jukarainen-huvila-ja-huussi-northoutdoor

Nauti luonnosta - tee päiväretkiä tai telttaile

Pidän luontokohteista, retkeilystä ja telttailusta. Viime vuodet ovat kuluneet niin tiivisti Huvila & Huussin ja muiden töiden parissa, että vähistä vapaapäivistä on otettava kaikki irti. Toivon, että olisi enemmän aikaa pidemmille telttaretkille. Onneksi päivässäkin ehtii koluta jonkun kivan retkikohteen. Etelä-Suomessa on yllättävän kivoja paikkoja. Tykkäsin erityisesti Valkmusan kansallispuistosta ja Melkutinjärven luontopoluista. Kun valitsen vuokramökkiä, googlaan aina ensimmäisenä läheiset retkikohteet.

kati-jukarainen-huvila-ja-huussi-northoutdoorKuvassa ulkoiluun täydellinen All day 250 merinofleecehuppari.

Retkeilyn vuoksi pakkaan aina mukaan merinovillavaatteita. Vilja-merinoneule on minulla mukana joka lomalla. Koska Suomen kelit ovat niin vaihtelevat, pitää aina ottaa varuiksi mukaan myös lämpimämpää vaatetta. Erityisesti koko päivän retkillä tämä korostuu. Merinovillaiset collegehousut , t-paita ja huppari ovat ihan täydellinen löytö tähän tarpeeseen. Niiden avulla asua voi säätää kesken päivän. Huppari on helppo sitoa tarvittaessa vyötärölle. Jos päivä on viileämpi, lämmittää merinovilla-asu paremmin kuin tavalliset kesävaatteet.

kati-jukarainen-huvila-ja-huussi-northoutdoor

Mökkeile niin kuin haluat

Mökkeilen joka kesä Vesannolla vanhempieni luona, jotka muuttivat kokonaan omaan kesäpaikkaansa jokunen vuosi sitten. Siellä parasta on iso Sonkarijärvi ja luonto ympärillä.

Vuokraamme lisäksi perheen kanssa mökkejä kesällä ja talvella. Se on ollut meille paras vaihtoehto. On ollut ihana mennä valmiiksi siivottuun mökkiin, lomailla viikko ja palata rentoutuneena kotiin. Rakastan mökkeilyä, mutta toistaiseksi en ole halunnut omaa. Niin kauan kun meillä on iso omakotitalo ja piha, en  halua samoja velvollisuuksia toisaalle. Onneksi Suomessa on helppoa vuokrata mökkejä.

Mökkeily taitaa olla meidän suomalaisten DNA:ssa. Sen olen pihoja suunnitellessa huomannut, että mökkeily elää selvästi jonkunlaista murroskautta. Sen huomaa erityisesti siitä, että mökeille pyydetään nyt enemmän pihasuunnitelmia. Mökkeily voi näyttää nykyään niin monenlaiselta. On pieniä mökkejä ilman mukavuuksia ja lähes kodinomaisia huviloita kaikilla herkuilla. Minusta tärkeintä on, että löytää itselleen sopivan tavan, ja elää niin kuin mukavalta tuntuu. Vuokrausmahdollisuus on ollut siitä kiva, että näen erilaisia kohteita ja mökkejä.

kati-jukarainen-huvila-ja-huussi-northoutdoor

Anna helmojen hulmuta

Olen ehdottomasti mekkoihminen! En taida lähteä minnekään ilman vähintään yhtä mekkoa. Merinovillamekot ovat aivan ihania. Ehdin jo hullaantua North Outdoorin uuteen Lily-mekkoon, jossa on täydellinen frilla-helma. Ja siinä on jotain niin ihanan suomalaista kulkea mekko hulmuten ahonlaitaa kukkia keräämässä.

kati-jukarainen-huvila-ja-huussi-northoutdoor