Avantouinti on nyt todella suosittua - Suvi Vuorimäki kutsuu sitä addiktioksi

Avantouinti ja talviuinti ovat Suomessa suositumpaa kuin koskaan ennen. Harrastajien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Yksi harrastajista on Suvi Vuorimäki, joka on uinut kylmissä vesissä jo vuosia.

talviuinti-northoutdoorSuvi Vuorimäki pitää kiinni omasta  epäsäännöllisestä uintirytmistään kiinni ja käy avannossa juuri sopivan usein. Haaveissa on myös päästä uimaan myös mereen Norjan vuonoihin kevättalvella.

Koukussa kylmään veteen

Suvi Vuorimäki on aina uinut luonnonvesissä paljon. Kylmääkään hän ei kavahtanut. Kuutisen vuotta sitten hän sai päähänpiston jatkaa kesän jälkeen uimista ulkona. Taakse jäi kesä, ja tilalle tuli kylmä keli. Se ei estänyt Suvia uimasta. Oli syntynyt uusi tapa: uiminen kylmissä vesissä ja avannossa.

‚ÄúSiit√§ l√§htien my√∂s avantouinti on ollut hyvin tavallinen osa el√§m√§√§ni. En oikeastaan osaa pit√§√§ avantouintia harrastuksena, vaan se on vain asia, jota koen tarpeelliseksi tehd√§ s√§√§nn√∂llisesti. Se taitaa olla ennemminkin addiktio‚ÄĚ, pohtii Suvi.

Suvi k√§ytt√§√§ kaikki mahdollisuudet p√§√§st√§ uimaan ymp√§ri vuoden. Kun luonnonvesist√§ puhutaan, on Suvi avoin kaikelle. Parasta on kuitenkin avanto. ‚ÄúOlen uinut lukuisissa eri meriss√§, j√§rviss√§ ja joissa. Talvella uintihetki on aina erityinen, kun p√§√§see oikeaan avantoon eli paikkaan, jossa vesi on j√§ist√§‚ÄĚ.¬†

Suvi Vuorimäki on pakkasta ja lunta rakastava talvifiilistelijä. Hän asuu talvet Pelkosenniemen kunnassa sijaitsevassa Pyhätunturissa, ja lumettoman ajan vuodesta Suvi on etätöissä etelämmässä. Arkea rytmittää lumilautailu, joka on iso osa Suvin elämää. Rinteeseen ja Pyhä-Luoston kansallispuistoon hän pääsee suoraan omalta kotioveltaan.

merinovillakerrasto-northoutdoor
Suvin kotipaikka on avantouimisen kannalta ihanteellinen. Pyh√§ll√§ sijaitseva Pyh√§j√§rvi j√§√§tyy alkutalvesta, ja j√§√§t sulavat vasta toukokuun tienoilla. ‚ÄúTalvisin avantokokemus on minulle taattu. Seuraan kuitenkin huolestuneena, miten ilmastonmuutos vaikuttaa talviin my√∂s Pohjois-Suomessa‚ÄĚ.¬†

Suvi ui kylmissä vesissä syksystä eteenpäin useamman kerran viikossa. Välillä veteen on päästävä joka päivä, toisinaan taukoa voi tulla enemmän. 

‚ÄúEn pid√§ kirjaa k√§yntikerroista, enk√§ suunnittele niit√§ etuk√§teen, vaan suuntaan veteen, kun silt√§ tuntuu ja on sopivasti aikaa. El√§m√§ss√§ni on aika v√§h√§n tarkkoja rutiineja, enk√§ osaa avantok√§yntej√§k√§√§n laittaa kalenteriini‚ÄĚ, kertoo Suvi.¬†

talviuinti-northoutdoorSuvi käy avannossa useimmiten ilman saunaa. Ja jos saunaan mennään, on myös päästävä uimaan! Suvi kokee, että talviuimiseen voi tottua ilman saunaakin. Se on kuitenkin hyvä lisä niille, jotka hyötyvät ja nauttivat saunasta avannon yhteydessä.

Vesi on hyvää oloa tuottava elementti

Suvin mielestä parasta avantouinnissa on koukuttava mielihyvän tunne, joka tuntuu kehossa ja mielessä. Suvi ei pidä kylmässä vedessä olemista suurena nautintona. Euforia tulee vasta uimisen jälkeen.

‚ÄúAvannossa sit√§ vain oikeastaan on ja keskittyy hengitt√§miseen. Uinnin j√§lkeinen nautinto saa palamaan veden √§√§reen aina yh√§ uudelleen. Avanto on itselleni t√§rke√§ paikka senkin takia, ett√§ uidessani en pysty miettim√§√§n mit√§√§n muuta. Hektinen maailma saa ajatukset helposti kierroksille, mutta avannossa kaikki ajatukset unohtuvat, ja sit√§ keskittyy vain ja ainoastaan siihen hetkeen‚ÄĚ.

Suvi on uinut ulkosalla paljon jo lapsuudesta saakka. Siitä on kiittäminen myös perheen saunomiskulttuuria, jossa uiminen oli keskeisessä roolissa mökkeillessä ja mummolassa. Järveen mentiin aina, jos se ei ollut jäässä. Talvella saatettiin tehdä avanto. 

‚ÄúOlemme siskojeni kanssa saaneet uida lapsina kes√§isin, vaikka koko p√§iv√§n ja seilata mummolan j√§rvell√§ itse rakentamillamme, ep√§vakailla lautoilla. Vesi on aina ollut minulle tuttu, hyv√§√§ mielt√§ ja oloa tuottava elementti‚ÄĚ.

talviuinti-avanto-northoutdoor

Avannossa kaikki muu unohtuu

Avantouinti alentaa tunnetusti stressitasoa. Näin myös Suvilla. Hän käy avannossa usein yksin, mutta joskus siitä on mukavaa tehdä myös sosiaalinen tapahtuma. Kaverin kanssa avannon jälkeen on leppoisaa unohtua vaikkapa päiväviinille. Talviuinnilla on myös muita lukuisia hyviä vaikutuksia Suvin elämään.

‚ÄúAvantouinnilla on tutkitusti paljon terveysvaikutuksia, ja uskonkin sen kehitt√§v√§n my√∂s vastustuskyky√§ni. Olen hyvin harvoin flunssassa tai muutenkaan kipe√§‚ÄĚ.¬†

Avantouinnin lis√§ksi Suvi viett√§√§ pitki√§ p√§ivi√§ rinteess√§ lumilautaillen ja vapaalaskun parissa: ‚ÄúTakamaastossa liikun splitboardilla, joka jakaantuu kahdeksi sukseksi, joilla voin hiiht√§√§ yl√§m√§keen nousukarvat suksien pohjissa. Tunturin huipulla kokoan sukset takaisin lumilaudaksi ja lasken alas. P√§iv√§t sis√§lt√§v√§t usein paljon nousua yl√§m√§keen tunturien p√§√§lle, ja keho saattaa olla kovalla kuormituksella. Vaikka illalla usein uuvuttaakin, l√§hden aina mielell√§ni viel√§ k√§ym√§√§n avannossa, sill√§ kylm√§ vesi auttaa lihaksia palautumaan ja helpottaa mahdollisia lihaskipuja‚ÄĚ.¬†¬†

avanto-northoutdoor

Tärkeintä pukeutumisessa on käytännöllisyys ja lämmittävyys

Pukeutuminen on tärkeä osa Suvin talviharrastuksia. Tunturissa sää saattaa olla mitä tahansa ja vaihdella yllättäen. Merinovillalle on talvipakkasissa käyttöä. 

‚ÄúPanostan laadukkaisiin, hengitt√§viin urheiluvaatteisiin, sill√§ ne tekev√§t kaikesta tekemisest√§ ulkona paljon mukavampaa. Syy palelemiseen onkin yleens√§ vain v√§√§r√§nlainen pukeutuminen. Merinovaatteet ovat minulla kovassa, p√§ivitt√§isess√§ k√§yt√∂ss√§ laskiessa, avantoreissuilla ja muussa ulkoilussa. V√§lill√§ saatan istua toimistollakin hienoimmat kalsarini jalassa‚ÄĚ, kertoo Suvi.¬†

Merinovilla pitää Suvin lämpimänä ja kuivana myös paukkupakkasissa ja lumimyrskyissä. Suvi arvostaa sitä, että merinovillavaatteet voi puhdistaa tuulettamalla. Vaate on myös pitkäikäisempi, kun sitä ei tarvitse pestä niin usein. Suvin vaatteet ovat kovassa käytössä, ja hän  hankkii uusia vain todelliseen tarpeeseen. Suvi kannustaa kaikkia miettimään kulutusvalintojaan. Hän kannattaa myös vaatteiden korjaamista ja kierrättämistä. 

‚ÄúMinulle t√§rkeint√§ North Outdoor -vaatteissani on se, ett√§ ne ovat k√§yt√§nn√∂llisi√§ ja pit√§v√§t minut l√§mpim√§n√§ ulkona miss√§ tahansa s√§√§ss√§. J√§rkisyist√§ suosikkejani ovat kaikki kerrastot ja villasukat. Lunni-neule taas on niin ihana, ett√§ siihen tekisi mieli pukeutua ihan joka p√§iv√§ ihan kaikissa tilaisuuksissa. On hienoa, ett√§ Finland | nature -malliston neuleet valmistetaan Suomessa Oulun neulomossa. Valmistuspaikka on minulle t√§rke√§ tieto, kun teen ostop√§√§t√∂st√§‚ÄĚ.¬†

avantouinti-northoutdoor‚ÄúJos saunoo ennen avantoa, kannattaa muistaa, ett√§ saunasta ei saa menn√§ suoraan avantoon. Kehon t√§ytyy antaa ensin hieman viilenty√§. Saunan ja avannon v√§linen l√§mp√∂ero aiheuttaa syd√§melle kovan rasituksen ja verenpaineen vaihtelu saattaa aiheuttaa huimauksen tunnetta‚ÄĚ, muistuttaa Suvi.

Avantoon l√§htiess√§ Suvi pukee alimmaksi pari merinokerrosta ja p√§√§lle urheilullisia vaatteita, sill√§ h√§n tykk√§√§ k√§vell√§ tai py√∂r√§ill√§ avannolle: ‚ÄúN√§in lihakseni ovat l√§mpim√§t veteen menness√§ ja avantoon meneminen on helpompaa. Mukaani otan yhden lis√§paidan, jonka puen p√§√§lleni avannon j√§lkeen. Jos avannon j√§lkeen palelee, johtuu se yleens√§ liian v√§h√§isist√§ tai v√§√§r√§nlaisista vaatteista, joten vaatetusta kannattaa suunnitella etuk√§teen. Paleleminen ei ole mill√§√§n tavalla mukava olotila, ja sit√§ pyrin aina v√§ltt√§m√§√§n‚ÄĚ, kiteytt√§√§ Suvi.¬†

Hard core -uimari ei my√∂sk√§√§n l√§hde minnek√§√§n ilman uimapukua. ‚ÄúEn koskaan unohda pakata uimapukuani mukaani. En ole kovin suunnitelmallinen pakkaaja, ja usein t√§rkeit√§kin asioita j√§√§ matkasta, mutta uikkari ‚Äď tai jopa useampikin ‚Äď on aina laukussa varmasti‚ÄĚ, nauraa Suvi.

talvi-avanto-northoutdoorSuvi kantaa huolta pohjoisen talvista ja maapallon tilasta. Hän uskoo,että puhumalla asioista ääneen ja mallia näyttämällä, voi maapallosta tehdä edes vähän paremman paikan kaikille ihmisryhmille ja muille eläville olennoille.

Suositukset aloittelevalle avantouimarille

Talviuinnin aloittaminen on helppoa, eikä vaadi suuria välinehankintoja. Suvi suosittelee aloittelijoille taktiikkaa, jossa uimista jatketaan kesän jälkeen säännöllisesti.

‚ÄúN√§in keho tottuu veden kylmenemiseen, eik√§ kylm√§ vesi yll√§t√§ t√§ysin my√∂hemmin talvella‚ÄĚ.

Suvi muistuttaa, että on tärkeää pitää lihakset lämpimänä ennen pulahdusta avantoon. Moni hyötyy myös käsineistä ja avantotossuista. Ilmankin voi pärjätä, ja tossut voi korvata esimerkiksi merinovillasukilla.

‚ÄúAvannolle kannattaa k√§vell√§ tai pit√§√§ muuten huoli, ettei ainakaan palele veteen menness√§. Olen kavereilta kuullut, ett√§ avantotossut ja -k√§sineet tekev√§t vedess√§ olemisesta paljon mukavampaa, eiv√§tk√§ ranteet ja nilkat j√§√§dy, mutta en ole itse muistanut t√§llaisia luksusv√§lineit√§ hankkia. Villasukat sent√§√§n ved√§n jalkaan, jotta jalanpohjat eiv√§t palellu ennen kuin edes ehdin veteen. Pitk√§ kylpytakki on helppo vet√§ist√§ p√§√§lle, kun nousee avannosta‚ÄĚ.

talviuinti-northoutdoorKylmistä vesistä nauttiva Suvi toivoo ehtivänsä talven aikana Pyhällä perustettuun sauna- ja avantokerhoon edes muutamia kertoja.