Vanlife - Retkeilyautolla Suomen Lapista Islantiin

Vanlife on syystäkin kovassa nosteessa reissaajien keskuudessa! On olemassa monia tapoja kokea maailma, mutta harva on yhtä erityinen kuin matkustaminen kodinomaisessa autossa. Kun sydän sykkii vahvasti uusille reissuille, on oma retkeilyauto parasta.  Tämä on Teemun ja Nooran tarina kahdesta reissaajasta, joiden vanlife-seikkailuja väritti merinovillan lämpö ja luotettavuus. Hyppää mukaan ja lue pariskunnan matkasta kohti Islantia! 
 northoutdoor-vanlife_islantiTeemu ja Noora yllättyivät itsekin miten hyvin henkinen tila retkeilyautossa riitti. Rauhallinen Noora ja räiskyvämpi ovat samanlaisia siinä, että kumpikaan ei juuri kaivannut omaa aikaa reissussa.

Lähtölaukaus: Suunnittelun ja unelmien hetki

Meidän suunnitelmana oli ajaa retkeilyautolla tänä kesänä Suomen Lapista Islantiin ja takaisin.”, kertovat innolla matkaan lähteneet Noora ja Teemu. 

Kohteeksi valikoitui Islanti, joka oli ollut paljon reissanneelle Nooran haaveissa jo pitkään. Vaikka kohde oli Nooralle entuudestaan tuttu, oli mielessä juuri tietynlainen matka. Islanti on hyvin spesiaali paikka itselleni. Olen tehnyt road trippejä aiemmin saarella ja kiertänyt sen ympäri vuokra-autolla. Silloin olen miettinyt että olisipa hienoa kiertää saarta omalla autolla ilman aikarajaa. Kun viime kesänä päädyimme Teemun kanssa ostamaan retkeilyauton, tiesin, että tämä olisi tehtävä!”, summaa Noora.

Reissut ja vanlife ovat usein useita viikkoja tai jopa kuukausia. Opetustyötä tekevälle Teemulle kesä oli pitkän loman vuoksi luonteva ajankohta lähteä reissuun. Keikkatyöläisenä Noora saattoi määrittää melonta- ja seikkailuoppaan työnsä makunsa mukaan. “Painoin siis joulukuusta toukokuun loppuun töitä kerryttäen matkakassaa ja kesäkuun alussa muutimme liikkuvaan kotiimme”, nauraa Noora.

northoutdoor_vanlife_islantiRetkeilyauto on Nooran ja Teemun paras heräteostos ikinä, joka löytyi puolivahingossa, kun pariskunta oli sukuloimassa Rovaniemellä. Kesäloma reissu jatkui autoauppojen jälkeen sujuvasti uudella retkeilyautolla.

Suuntana Islanti

Matkasuunnitelma Islantiin retkeilyautolla oli kaksikolle varsin selkeä. Ainoa reitti saada auto Islantiin kulkee Tanskan kautta, jonne Teemu ja Noora ajoivat Ruotsin rannikkoa pitkin. Matka Etelä-Suomesta Ruotsiin kulki sujuvasti laivan kyydissä. Tanskassa pari ajoi autolaivan kyytiin, jonka suunta oli Islanti. Matka pienellä risteilyaluksella kesti 3 päivää. Sen vuoksi pariskunta päätti paluumatkalla laittaa auton rahtilaivan kyytiin ja lentää itse perässä.

Reissu ylitti kaikki pariskunnan odotukset: “Parasta on ollut täydellinen maisemanvaihto Suomeen. Vaikea nostaa yhtä ja ainoaa huippuhetkeä, mutta sanoisin, että  tulivuoren purkauksen näkeminen oli sellaista, mitä ei ihan jokainen veronmaksaja nää”, hehkuttaa Teemu.

“Onko kornia sanoa, että parasta reissussa oli seura? Sanon kuitenkin. Oli huikeaa nähdä toisen innostus, koska se teki monesta hetkestä vielä erityisemmän. Pääsin myös näkemään muutaman ihan uuden paikan, mutta itselleni oli tärkeää ihan vain reissussa oleminen. Eläminen ilman isompia suunnitelmia ja aikatauluja.”, summaa Noora.

Pari reissasi Islannissa pitkälti fiiliksen mukaan: pysähtyi, jos teki mieli pysähtyä ja suuntasi sinne, missä sää oli paras. Teemu kertoo, että myös unirytmi keikahti täysin päälaelleen: “Eli nukuttiin päivät ja matkustettiin yöt. Näin nähtiin maisemat parhaassa valossa ja koettiin auringoslaskut ja -nousut”. Tällä taktiikalla Teemu ja Noora välttivät myös pahimmat ihmismassat, joita kertyi päiväsaikaan tunnettujen vesiputousten ja muiden nähtävyyksien luokse.

northoutdoor-vanlife-islantiIslanti asettaa haastavan maastonsa vuoksi paljon vaatimuksia autolle. Neliveto on ehdoton. Lisäksi Teemu ja Noora vaihtoivat autoon ennen lähtöä kestävämmät All Terrain -renkaat.

Autossa on kaikki mitä reissussa tarvitsee

“Islannin sisämaahan pääsee vain nelivetoautoilla. Laki määrää, että sinne ei muilla autoilla saa mennä” Nooran ja Teemun auto on Karmann Dexter, joka on tehdastekoinen retkeilyauto. “Auto on siis korkeakattoinen Ford Transit, josta löytyy sisältä kaikki mitä ihminen tarvii. Sänky, wc, suihku, minikeittiö ja ruokailutila”, tarkentaa Noora.

Moni haaveilee omasta retkeilyautosta. Noora ja Teemu muistuttavat, että matkustelu on kuitenkin muutakin kuin vain ajelua paikasta toiseen: “Tämä tapa matkustaa ei varmasti sovi kaikille. Esimerkiksi se, että joutuu tyhjentämään vessan itse 1–2 kertaa viikossa on monille varmasti iso epämukavuus”.

Nooran ja Teemun autossa on 140 cm leveä sänky. Leveyttä on riittävästi, mutta pituutta juuri sen verran, että Teemukin mahtuu nukkumaan. Iso etu on se, että auton saa tuulettimella viilennettyä. Lämmitys hoituu tarvittaessa diesel-käyttöisellä lämmittimellä. “Tämä toki vaatii sen, että akuissa on tarpeeksi virtaa. Meillä on takaosassa extra-akku tätä varten ja aurinkopaneeli”, summaa Noora, joka muistuttaa varautumaan myös pilvisiin päiviin. Silloin auttavat riittävän lämmin peitto ja merinovillavaatteet.

Hyvin varautunutta pariskuntaa ei tilanpuute vaivaa: “Meillä autossa on kaikki mitä kotonakin saunaa lukuun ottamatta. Ja suurimpana plussana vapaus. Koti liikkuu sinne minne mekin!”.

northoutdoor-merinoneule-vanlifeNorth Outdoor -merinovaatteet olivat loistovalinta reissuun. Nooralla päällä Naali-merinoneule.

Vanlife - Merinovilla on mainio reissukumppani

Kukapa olisi osannut kuvitella, miten merinovilla ja elämä tiellä voivat kietoutua yhteen niin täydellisesti. Noora ja Teemu kohtasivat matkallaan monenlaisia sääolosuhteita – oli tuulisia ja sateisia päiviä sekä paahtavan auringon alla ajelua. Merinovillavaatteet olivat Nooran ja Teemun todellinen automatkailun valttikortti merinovillan ainutlaatuisten ominaisuuksien vuoksi. Merinovilla hylkii likaa ja hajuja, pitää lämpimänä kylmässä ja viileänä lämpimässä. Lisäksi se on hengittävää, joten pitkätkin ajopäivät sujuivat mukavasti. Erityisesti Sensitive-malliston aluskerrasto ja All Day -malliston  Basic-sukat nousivat arjen sankareiksi. Teemu puolestaan rakastui Halla-neulepuseroon, joka osoittautui pelastukseksi monena viileänä iltana.

Noora on käyttänyt North Outdoor -vaatteita pitkään. Teemulle kerta oli ensimmäinen: “Oon kuunnellu Nooran hehkutusta merinovillasta jo pari vuotta, mut siltikin yllätyin kuinka mukavan tuntuisia merinovaatteet on päällä. Tosi pehmeitä ja ei ahdista kyllä päällä! Eikä ala haisemaan, ainakaan yhtä helposti ku keinokuituvaatteet!”. 

Nooran ja Teemun autosta löytyy rajallinen tila säilyttää vaatteita. Pariskunta on todennut, että merinovaatteiden monipuolisuus on ollut iso apu. Ne sopivat yhtä hyvin liikuntaan kuin vapaa-aikaan. Sekä Nooralla että Teemulla oli hyvä valikoima North Outdoor -merinovaatteita mukanaan. Vaatteita ei tarvitse juurikaan pestä. Tuuletus vie mennessään jopa hien ja savun hajun. 

“Matkanjohtajan määräyksestä pakkasin tälle reissulle mukaan muutakin kuin nahkatakin ja skeittikengät. Mukaan lähti merinoa alle lämmittämään ja päälle vedenpitävää housua ja takkia. Ja vaikka ensin ajattelin tämän olevan vähän liioittelua, niin tuli kyllä tarpeeseen Islannin vaihtelevissa ja ei niin lämpimissä olosuhteissa”, nauraa Teemu.

northoutdoor-islanti-vanlifeTeemun suosikki on North Outdoorin Halla-merinopoolo, jolle oli paljon käyttöä Islannin viileässä säässä. 

Vinkkejä matkaajille

Islanti soveltuu hyvin autoretkeilyyn. “Islannissa on niin paljon kaikkea upeaa. Kuumia lähteitä, vesiputouksia, mustia hiekkarantoja ja geotermisiä alueita”, vinkkaa Noora.

Noora kehottaa tarkastamaan huolella maakohtaiset säännöt, lait ja rajoitukset ennen matkaan lähtöä. Kohteeseen ja sääennusteisiin tutustuminen etukäteen kannattaa. Silloin tietää, minkälaista varustetta ja vaatetta kannattaa pakata mukaan.

Islannin autoreissulla Noora ja Teemu kehottavat tankkaamaan aina, kun se on mahdollista: “Islannissa ei voi aina luottaa siihen, että bensa-asemalta saa bensaa,  ja matka seuraavalle voi olla yllättävän pitkä”.

Lämpötilat vaihtelevat Islannissa paljon. Noora kehottaa ottamaan mukaan reilusti merinovaatteita ja hankkimaan autoon tuulettimen: “Vuosi sitten kesällä meillä ei vielä ollut tuuletinta, ja välillä lämpöhalvaus ei varmasti ollut kaukana.. Tästä opittiin!”.

Myös Teemu hehkuttaa merinovaatteita: “Tällä reissulla on saanut huomata kuinka pienellä määrällä vaatteita pärjää reissussa, koska merino ei ala haista yhtä herkästi. Ollaan mahdollisuuksien mukaan tuuletettu vaatteita niiden freesaamiseksi. Kahden kuukauden reissun aikana pestiin pyykkiä kolme kertaa. Ja yleensä tahrojen vuoksi, ei hienhajun. Välillä tuntuu siltä, että koko reissu on mennyt omaa lempparipaitaa pitäen”. 

Teemu ja Noora painottavat varusteiden merkitystä. Kun on oikeat kamppeet, kuten laadukkaat merinovillavaatteet, pärjää yllättävän vähällä. Heidän viestinsä muille matkaajille on selvä: investoi laatuun ja mukavuuteen. Lisäksi, jos haaveilet suuresta seikkailusta, älä anna epävarmuuden estää. Kuten Noora ja Teemu sanovat: "Rohkeasti vain kohti unelmia!"